De terroristische aanslag op de Franse docent Samuel Paty en reacties daarop hebben laten zien dat we nog altijd moeten opkomen voor de (verlichtings)waarden in onze maatschappij. We moeten als samenleving pal gaan staan voor de vrijheid van expressie en meningsuiting. Om onze toekomstige generaties deze vrijheden ook bij te brengen moet het burgerschapsonderwijs in ons land worden verbeterd. Het burgerschapsonderwijs in Nederland krijgt binnenkort een nieuwe vorm met de wet 'aanscherping burgerschapsopdracht onderwijs' en wij willen dat er meer richting komt vanuit de overheid hoe scholen dit moeten invullen.
De burgers van Nederland
Dat de aanslag op de Franse docent Samuel Paty en de reacties daarop hebben laten zien dat het overbrengen van (verlichtings)waarden in de klas nog steeds op moeilijkheden kan stuiten.
Dat het burgerschapsonderwijs in Nederland met als basis het overbrengen van de Nederlandse kernwaarden niet voldoende van de grond komt.
Dat leerlingen te allen tijde moeten leren over de vrijheid van expressie en meningsuiting.
Dat het wetsvoorstel ‘aanscherping burgerschapsopdracht onderwijs’ nog steeds veel ruimte laat aan scholen om het burgerschapsonderwijs zelf in te vullen.
Dat in het verleden de onduidelijkheden rond het burgerschapsonderwijs juist zijn veroorzaakt door de invulling vrij te laten bij de scholen zelf.
De Kamer bij het wetsvoorstel ‘aanscherping burgerschapsopdracht onderwijs’ op te laten nemen dat uniform burgerschapsonderwijs moet worden aangeboden voor alle leerlingen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse kernwaarden (in het bijzonder de vrijheid van expressie en meningsuiting).